Monday, 22 July 2013

Malam Berinai

Salam semua. Ok2 straight to the point terus ek.. before this aku dah review pasal Majlis Pernikahan.. So, kali nie nak cerita pasal Majlis Malam Berinai. Sebenarnya aku pun kurang tahu sebenarnye maksud sebenar Malam Berinai nie. Yang aku tau pakai inai jer hahahaha!! Disebabkan mak aku orang jawa dan kami tinggal di Selangor, Majlis pada malam minggu @ Malam Berinai harus dibuat jugak. Orang jawa nie lain sikit tau adatnyer.. Kalau kahwin 3 hari 3 malam tak sah... Mesti kena buat Malam Berinai nie. So, selalu kalau Malam Berinai nie pengantin akan pakai songket. It's like more to something tradisional.. Selalu memang kena pakai songket sebab masa bersanding besar (Ahad) biasa diaorang prefer untuk pakai pakaian yang lagi moden..

So, memandangkan mak andam aku nie super hebat.. Semua kami nak dia kotakan, kami telah memilih songket warna pink... Sanggul yang aku pakai tinggi macam langit tu, mak mertua aku yang request.. Dia cakap sekarang susah nak nampak pengantin pakai sanggul tu. Sanggul tu namanyer "Sanggul Lentang". Memandangkan dah pakai ala-ala tradisonal kan, mak mertua aku request outfit yang betul2 nampak macam pengantin zaman dulu-dulu.. Dari baju, aksesori, makeup dan lain2. Memang puas hati sangat2, sebab tak ramai orang yang berani pakai macam aku pakai mala tu,, Semua terkejut ok!! Korang ada sanggul lentangggg!!! takde kann!!! hahahahaha!!
Meh tengok gambar meh.. Ada persis Puteri Gunung Ledang tak??? **puihhhh***

Kain tu memang dia pakaikan singkat, pasal memang stail camtu..
Ooooo.. baru aku tau... Semua orang cakap macam stail dulu-dulu..
Orang tak buat, so aku buat.. Aku memang suka benda2 klasik nie..


Comey tak kak ton!!
Nampak macam berat kan sanggul tu, tapi takdeeeeeeeee punnnn...
Ringan jer.. Masa aku bersiap malam nie, ada 3 orang siapkan aku..
Yang makeup, pkaikan aksesori, pakai kan sanggul..
Aku duduk jer jadi patung hahahaha!! Diorang wat keje, tau2 dah siap!!
 Tu yang best jadi Raja Sehari...

Nie dengan sepupu aku.. Dia nikah seminggu lepas aku.. Majlis dia masa mengundi haritu..
You oulls nak tau tak, kitaorang hampir berebut tarikh 5.5.2013 tu.. Dua2 nak date sama untuk majlis kahwin.. (date tu tarikh kahwin parents aku)  Last2 aku megalah la buat seminggu awal dari dia..
Last2 date dia tu kena time mengundi huhuhu.. Nasib baik la. Kalau tak sedara mara aku yang jauh2 tu tak datang la gamaknyer pasal mengundi..
Now dia dah pregnant 2 bulan.(cepat betul melekat hihihihi)
aku???? oooooo belum lagi.. harap maklum...




Raja dan Ratu sehari duduk di singgahsana..
Ecewahhhhh!!! Mengada kan.. So, malam tu aku pun feeling macam Puteri Gunung Ledang..
hihihihi... So, ada acaea renjis2, campak2 bunga rampai hahaha!! best2!!

Sepupu Superman nie paling tak boleh blah..
Tau la ko merenjis kan, tapi renjis macam nak mandikan kitaorang...
 Giler kentang,, Habis basah muka aku.. Sabor jer la, tapi best kot..

Superman salam bapak dia.. Amek restu.


Mak dia plak.. manjer sesangat dengan mak dia..


Nie nenek aku ;p

Apak aku.. Muka rileks jer, tapi kau tau hati dia camne.. Sure touching nak lepas anak first dia nie..
Tapi dia buat2 cool :)

Mak kitew.. Adoii!! touching plak aku tengok gambar nie..
Mak yang mengandungkan aku, lahirkan aku, bagi aku makan minum semua..
Sekarang anak dia dah jadi isteri orang.. Mesti mak aku tak dapat bayangkan aku dah tukar title hihihihi..
Aku kan Kak Long.. tau2 la perangai aku camne kan..

With pengapit bidan terjun malam tu..
Dua orang tu sepupu aku.. Masing2 pantang tengok camera, mesti nak menyelit.. Lagi2 yang ladies tu..
Sabor jer la.. Sibuk tanyer "Gambar aku mane?? dah siap?? Jangan lupa tag yer??
Amboi kemainnn.....

Love this pic,, ala-ala zaman dulu-dulu,,
Hitam putih..

Puteri Gunung Ledang dah posing dah...
nasib baik tak hujan lebat phewwwww!!!


Aku suka sangat gambar nie..
Lighting dengan warna baju memang matching..
Nak cuci kasi besar nanti..
Letak kat bilik hihihi,,,

Hang Jebat (Jebat ker?? ke Hang Kebun wakakaka!!)
Superman cakap muka dia macam opera cina hahahaha!!
Mak andam aku kasi makeup dia punyer muka, tak perasan tebal sangat..
hahahaha.. Gelak sakan aku time tu..
(matikla kena sekeh ngan Superman pasal kutuk dia)
Tapi abang tetap encem ok.. hihihi..

Gigih aku tahan nafas nak duduk camnie..
Dah la aku pakai korset time tu.. Susah nak naikkan kaki atas kerusi tu..
Tapi nak bergaya punyer pasal, boleh sajerrrrr!!

Boleh masuk majalah tak rasa2 kalau posing cmnie?
(Perasan tak hingatt!!)
Amek dalam bilik plak..
Majlis malam tu habis dalam pukul 11 malam macam tu..
Malam tu aku tido pukul 3 pagi tak silap.. Tak boleh nak tido pasal dok fikir hari esok plak..
Superman tido rumah aku, tapi dia tidur dekat luar.. Pasal kawan aku Wawa tido ngan aku..
hehehehe.. Takde la nampak gelojoh kan orang tengok nanti hehehe...***tutup muka**

p/s: Lepas nie entry Bersanding besar pulak.. 


Peace2 kacang peas :)

2 comments:

che mid said...

Tahniah, Alhamdulillah semua dah selesai.. sedang meniti hari-hari bahagia la ni .. ehem ehem..

filza fakhrul said...

terima kasih che mid.. hari2 bahagia nie hihihi.. Alhamdulillah rasa seronok kahwin.. Doakan jodoh kami berpanjangan sampai dunia akhirat..