Saturday, 31 December 2011

.:Azam 2012:.

Beberapa jam lagi, kita akan menjengah ke Tahun 2012. Rasa sekejap jer masa berlalu, sampai tak sedar hari ini hari terakhir Tahun 2011.. Sepanjang Tahun Baru, aku tak pernah buat apa-apa azam untuk diri sendiri. Sebab, aku tak nak kecewa kalau tak dapat realisasikan azam-azam yang aku buat.

So, tiba-tiba harini aku terfikir nak buat azam untuk Tahun Baru yang akan menjelang esok. Sebab aku fikir, dah tiba masa aku fikirkan tentang masa depan aku.. Sebab kalau kita tak ada target dalam hidup, macam mana nak berjaya kan,,, betul tak???

1. BERKELUARGA
 Memandangkan tahun depan aku dah 26 tahun, so dah memang sepatutnya aku fikirkan tentang   "perkahwinan". Lagipun, kalau nak diikutkan, ramai kawan-kawan sebaya aku dah kahwin, ada keluarga sendiri and the best part is ada anak sendiri. Aku sendiri teruja dan tumpang happy tengok diorang bahagia dengan keluarga masing-masing.

Jadi, aku dan My Superman pun dah buat planning untuk bersatu tahun depan, InsyAllah.. Kami akan bertunang dulu pada Febuari depan, dan seterusnya akan bincang tarikh perkahwinan kami.. Aku harap, semua akan berjalan lancar.

2.BELI GAJET
Like Ipad ke, DSLR ke haha!!! Insyaallah..

3.BAJET
Nak buat perancangan kewangan yang lebih teliti, supaya aku tak boros sangat macam tahun nie :) Semua benda aku nampak aku nak.. Dan Tabiat buruk aku pantang tengok kasut, mesti nak beli. Asal keluar jer mesti nak pergi kedai kasut.. HAisshh!!

4. BALI
Teringin nak pergi bercuti Bali :) Mungkin tunggu nak pergi honeymoon kot hehe... Ape2 pun PTPTN kena bayar dulu :P

5 PTPTN
Akan berusaha membuat ansuran bayaran tiap2 bulan, walaupun susah, tapi aku akan cuba jugak.. Nanti kang tak dapat pergi Bali pulak hehe..

6. TURUNKAN BERAT BADAN
Aku memang mengalami masalah ini sejak masuk U dulu, badan naik dengan mendadak sekali. Dan part yang paling aku risau ialah bahagian perut, pinggul dah peha.. SUSAH NAK CARI SELUAR!! Latest berat aku adalah 69KG!!! (tak tau la mesin tu betul ke tak haha!!)Tapi tu pun orang cakap badan aku biasa aje sebab ketinggian aku yang mencapai 166cm, menampakkan aku tak nampak gemuk.. Tapi tuan badan jer yang tau rasanya macam mane.. Paling berat aku pernah capai ialah 75 KG ok!!!!, dah rasa maca obes betul.. Ape2 pun aku akan cuba turunkan jugak sampai 60KG, Insyaallah.. Aku cuba :P

7. BLOGGING
Aku akan terus cuba dan terus mencuba untuk enhance kan aku punye blog supaya lebih bagus lagi. Aku baru lagi dalam bidang ni, so banyak lagi aku perlu belajar. Ape2 pun, aku kena sentiasa merajinkan diri blogwalking untuk dapatkan idea yang lebih ummphhh!!!

Peace2 kacang peas :)

Friday, 30 December 2011

Budak Nakal...

Fahmi budak nakal tak boleh duduk diam..

Sekali jatuh katil daaa....

Kesian hidung dah belang :)


alalala.. Cian dia, hidung dah tak cantik :P


Peace2 kacang peas :)

Aku Rasa........



Batuk + Selsema + Sakit Kepala + Sakit Tekak = Macam nak demam (-_-")


Peace2 kacang peas :)

Thursday, 29 December 2011

Wednesday, 28 December 2011

Aku dah Cubby!!! Arggghh!!


Superman kata aku dah makin chubby..
adoi lar!! Risau dengar...

Pipiku yang makin temban tak dapat dibendung lagi..
(muka panas hati)

Peace2 kacang peas :)

Morning!!!

Mulakan pagi anda dengan senyuman ok!! (^_______________________^)

Peace2 kacang peas :)

Tuesday, 27 December 2011

Mak Takde, Aku Baru Sibuk Nak Masuk Dapur :P

Memandangkan mak ikut abah balik kampung, Taiping selama semiggu, so aku la kena take over kerja-kerja rumah. So, yang tinggal dekat rumah adik nombor 2 & 3 aku jer.. Yang lagi 3 orang mak angkut balik kampung.. Semalam aku masak Tomyam Campur.. Wahh!! First time masak tom yam sendiri.. Tu la, aku nie malas, bukan nak belajar dengan mak awal-awal.. Hati teringin nak masak tomyam pasal rasa macam senang jer.. Mana tak senang, aku beli pes tomyam yang dah siap punyer.. Memang sodap la pulak kan.. hihihi...

 Lihatlah kuahnyer yang pekat dan menyelerakan itu :)


Aku letak ayam, sotong dan sayur-sayuran...

p/s : mak mesti bangga dengan aku hahaha!!!!

Peace2 kacang peas :)

Year End Sale!! Buat Mata Aku Rambang (0_o)

Semalam dekat SACC Mall Shah Alam, ada buat warehouse sale.. Barang-barang yang diorang jual dari brand Bonia, Sembonia, Carlo Rino and etc.. Harga memang jauh lebih murah dari beli dekat butik.. Potongan harga memang la sangat-sangat banyak ok.. Kebanyakan 50% - 70%.. Wah!! banyak tu!!! Nasib baik bonus aku tak keluar lagi, kalau tak memang menyopping tak ingat la aku :) So, kepada korang yang nak pergi habiskan duit tu, boleh la pergi ye.. Sales nie sampai 2 Januari 2012..

Tengok tu, kasut brand Bonia dari RM30 - RM150.
Murah kan.. Kalau harga biasa sure dalam RM200 ke atas..

 
Ramai giler orang shopping..
Aku??? Tengok jer lar....

Macam-macam ada..
Kasut, T-Shirt, Kemeja, Handbag..

 
T-Shirt dan Kemeja untuk lelaki cantik-cantik and
the best thing, harganya murah...


Dan akhirnyer... My Superman beli kasut jer..
Buat pakai pergi kerja.. Kebetulan memang dia nak cari kasut pun...


Peace2 kacang peas :)


Adoi lar!! (-_-")

Adoi lar... Masuk2 keje jer partner aku mesej dia MC plak, memang tak dapat balik awal harinie :(.
Tak per la, nak buat macam mana.. So, harinie aku kena kuatkan mental & fizikal nak buat kerja yang menimbun nie... Apa-apa pun, KITA ENJOY!!!!!!!! (nada terpaksa) :)


Peace2 kacang peas :)

Sunday, 25 December 2011

Rindu Rakan-Rakan Seperjuangan :(

 Rindu Kamu Semua!!!
Bilakan Dapat Bertemu lagi :(



 Convocation Day...



 Hang Out :P

Iema Wedding...

p/s : ramai rakan-rakan seperjuangan dah bekerjaya dan ada keluarga sendiri :)

Peace2 kacang peas :)

Kek Hantaran Idaman...


Tengah blogwalking mencari contoh kek untuk hantaran pertunangan tak lama lagi.. Mata rambang, tak tau nak pilih mana satu.. Kalau anda nak cuci mata jugak, boleh  tengok dekat blog prettysmalbakery nie..


 Buka2 blog tu, terus terjatuh hati dengan kek nie :)
Cantik sangat!!!

 Berseri jer tengok kek nie.. Nak makan pun sayang :P

Yang nie pun comel....

Peace2 kacang peas :)

Friday, 23 December 2011

Yeah Yeah!!! Tok Nak Datang!!!! :)

Tadi mak bagitau Tok on the way dari Johor nak datang Klang... Yesss!! Rindu dekat Tok!! Lama tak jumpa, last jumpa dia bulan 6 lepas.. Semoga Tok selamat sampai... :)

Peace2 kacang peas :)

Deco Bilik Tidur ...

Memandangkan tahun depan rumah baru akan siap, so aku pun berangan-angan la nak deco bilik sendiri.. aku ni suka benda yang simple2 jer, tak nak yang berat2 kan untuk hiasan. Bak omputih kata, "Simple and Nice" :) Entry kali ni aku nak share beberape contoh deco bilik tidur yang aku minat....

 aku minat color2 semulajadi macam nie..
nampak sejuk aje mata memandang..

Yang ni pun cantik :P

 Yang nie plak ala-ala macam bilik pengantin :)
tapi aku suka...
Nie pulak macam english style gitu..


p/s : memang rambang mata la tengok deco bilik tidur kat internet nie, tapi ape2 pun kena ikut bajet la

Peace2 kacang peas :)




Thursday, 22 December 2011

My Superman terkejut beruk dapat gift ;P

Bulan November lepas, Birthday Superman aku yang ke 27 Tahun (dah tua rupanyer dia nie). So, agak pening jugak la  kepala aku nak bagi apa dekat dia .. Iyelah, takkan aku nak pergi candle light dinner bagai plak kan, memang tak lar.. Pasal aku ni bukan romantik sangat :P Nak pergi beli hadiah dekat luar pulak, mesti tak dapat la. Pasal dia selalu jer  ikut aku kemana-mana..

So, aku pun terfikir nak beli online jer, lagi senang. Dia pun xtau :P. Aku pun blogwalking la dekat satu blog craft nie Tiba2 terjatuh hati tengak pillow couple yang Sis Lulu nie buat.. And then aku pun tempah ikut design yang aku nak.. Dan hasilnyer sangat la cantikkkkkkkk!!!!!!! seperti ini......


Lepas dah siap semua, aku suruh Sis Lulu pos dekat alamat ofis Superman.. Masa dia dapat parcel tu, memang dia terkejut beruk lar, rasa curiga dan sangsi meluap-luap "Bila masa aku beli barang nie????" .. And the best part is, pillow tu sampai seminggu sebelum birthday dia.. Lagi la dia pelik kan, lepastu perasaan ingin tahu semakin tak tertahan lagi.. Dia pun buka parcel tu, and then dia terkejut beruk kali ke-2 ye tuan2 dan puan2..

Buka2 tengok ada 2 couple pillow, 1 nama dia, 1 nama aku lar.. Masa nie dia dah tau aku surprisekan dia.. hahaha!!! penat aku berlakon beberape minggu nie. Takut dia tau.. Habis kecoh satu ofis dia, dapat gift siap ada love :)


Peace2 kacang peas :)

Rindu dia...

Rindu budak nie!!!
dah 2 hari tak jumpa :(


Peace2 kacang peas :)

Sampai sudah..

Alhamdulillah, selamat sampai di tempat kerja.. Pagi nie mendung jer cuaca, harap2 tak ujan lebat la yer :)
Selamat pagi semua!!! Selamat Bekerja :)

Peace2 kacang peas :)

Wednesday, 21 December 2011

Card Reader Hilang :(

adoi!! jenuh aku mencari card reader.. tak jumpa2 dari tadi.. baru ingat nak upload gambar Superman sakit mata. Tapi card reader tak jumpa.. hmmm.. nampaknyer harini entry tak ade gambar la yer...

Peace2 kacang peas :)

Tuesday, 20 December 2011

(-_-')

ngantoknyer... huarggghh!!!!!! lambatnyer nak balik.. Cepatla pukul 6... nak balik :'(

Peace2 kacang peas :)

My Superman Sakit..

Kesian Superman aku, kena ujan punya pasal, sampai demam :( Harinie dia dapat MC 2 hari.. Tak pe la, rehat banyak2 dekat rumah ok, jangan lupa makan ubat.. Love U!! :)

p/s : dekat ofis pun ramai tanda2 orang nak kena flu.. kena siap sedia nie memperkuatkan antibodi dalam badan :)

Peace2 kacang peas :)

My Bosses !!!

My Bossess!!! hehe.. Dalam banyak2 department tempat aku keje, department aku yang paling heaven, nak tau sebab apa, sebab 1 department ada 3 bos, haha!! Department lain mana ada macam nie :) Tapi bos2 aku nie semua kepala gila2 punyer orang. So, memang tak tension la keje. Masing2 tau macam mana nak handle operation bagi smooth and silky, eh silap plak, smooth and under control..

Masing2 buat muka busy jer.. Padahal tengah rileks haha!!.

Yang paling hujung sekali, Mr Khairul. Kitaorg panggil dia "Chief" dialah Pak Lawak kat ofis nie.. Kalau dia tak ada, sunyi la...

In the Middle tu, Mr. Vincent. Muka macam garang and serius je kan, tapi hati cute :P

Last sekali tu, Mr Donovan, bos paling sempoi.. Yang screen laptop crek tu, ini la tuannyer :P

p/s : tak pernah aku jumpa bos2 macam diorang nie, memang sporting habis....

Peace2 kacang peas :)


Monday, 19 December 2011

Nabila Budak Comel :)

Kalau dah namanyer perempuan, mesti suka tengok something yang comel kan.. Macam aku, memang tak boleh berenggang dengan sorang budak kecik nie, mesti nak dukung and cium2 dia kalau jumpa.. Nabila, anak pakcik aku.. Disebabkan aku tak ada adik kecik yang ala-ala baby, so, dialah akan jadi mangsa aku.. Dia comel sangatttttt!!! Pandai pulak tu... ISHHHH!!! geram tengok dia.... Setiap malam mesti datang rumah aku hehe...
 Gambar nie masa dia 6 bulan kot, belum tau apa2 lagi..
Mata dia, memang boleh membunuh siapa2 jer..
Besar macam anak patung...
 yang nie dah besar sikt, dah pandai naik babywalker..
Nabila dan bantal busuk tak dapat dipisahkan..
tak ada bantal busuk, dia tak boleh tidur...

 Pic nie aku suka ;)
Nabila dan Fahmi..
 nie muka nakal tengah makan, habis comot muka dia..
Pantang hala camera, mesti cepat2 dia posing..

 Nie plak ala-ala KPOP yer..

 Alalala.. Comelnyer!!! patung favourite dia tu...
Pantang jumpa mesti dipeluknyer ajer...

 Kan aku dah cakap, pantang jer hala camera dekat dia,
cepat2 dia posing :) bijak budak nie..

Alalala, dengan pipi tembam, mata bulat, mulut kecik comey, memang
hari2 la aku peluk cium dia nie... 

p/s : rasanyer kalau adik aku yang last tu ada lagi, mesti dia dah 7 bulan sekarang.. Tapi Allah lagi menyayangi dia.. Sedih :(

Peace2 kacang peas :)

Bubble Milk Tea :)

First time aku beli dan rasa air nie. Nampak macam sedap la pulak kan dekat gambar.. Actually rasanyer macam teh ais, tapi cuma dia ada macam jeli2 kecil kat dalam tu.. Mungkin sebab tu dia namakan "bubble milk tea".. Air tak manis sangat, just nice jer.. Tapi still sedap :) Harga Medium RM3.50, Large RM 4. so aku go to large la kan, pasal beza 50sen jer :P

Bagus untuk kesihatan ok ;)
Peace2 kacang peas :)


Friday, 16 December 2011

Lepas motor, Hp plak Lingkup (-_-')

Semalam aku baru post entry pasal screen laptop bos aku "crek" kan, harinie plak hp Superman aku "crek" plak, nie gara-gara letak hp dekat poket belakang. Satu-satu lingkup, haritu motor, ini hp plak.. Tepuk dahi aku harinie...

Seee!! dah "crek" sampai tak nampak apa2..
mesej pun dah tak boleh. Cuma boleh jawab call jer.. hmmmm..

p/s : macam sajer jer rosak kan. Iyela, dia tau aku nak dapat bonus bulan ni :P




Peace2 kacang peas :)

Favourite Picture :)

you all mesti ada simpan favourite picture sendiri kan. So, harinie, aku nak share beberape picture favourite aku. Actually banyak sebenarnya, tapi kena godek2 kat dalam HP. Jom tengok.... 


 Gambar nie aku paling suka.. Macam ala-ala Hindustan gitu :P

Gambar lompat-lompat nie telah diedit oleh kawan aku Bali..
Nice ok!! Dah macam poster plak aku tengok..

and gambar nie aku ambil dekat tepi sawah, kat Taiping..
Cantik oooo... tak payah edit2 pun,
dah cantik.. tengok awan tu pun cukuplah..
Susah nak dapat view macam ni.



Peace2 kacang peas :)

Thursday, 15 December 2011

Mee Kari Ayam.. Mak Aiii sedapp!!!

Tea time aku aku pekena Mee Kari Ayam makcik kantin.. Nyam2 nyam2 sedapnyer~~~ :)


p/s : aku dan makanan tidak boleh dipisahkan :P

Peace2 kacang peas :)

Bos aku yang dasyat.. Ish ish ish!!!!!! (sambil tepuk dahi)

Bos aku sorang ni memang dasyat la, laptop dia dah "crek" camtu pun dia boleh pakai lagi.. hahaha!!! Memang sempoi.. Ini la akibatnyer bila kerja dah terlalu tension, amek kau!!! retak menanti belah screen laptop dia tu.. Mula2 sikit jer, pastu dah lama-lama, makin besar plak.. Adooii!!! tepuk dahi kitaorang tengok.. and the best part is, bos aku sorang lagi pergi ambil tape, tampal dekat "crek" tu.. Hahaha!! tak percaya?? Meh tengok....

Tengok!!! aku pun tak tau macam mane dia buat kerja
dengan screen macam nie :)

 Siap tape yang aku tak boleh tahan tu hahaha!!!!

yang ni lebih jelas.. Adoii!!! bos2...
alasan dia : " tak apa, company punya, bukan I punyer :)"


Peace2 kacang peas :)

My Ninja Waachaaa!!!!

Memperkenalkan, my best buddy!!! Ninja!!! :) Ninja yang sentiasa menemani aku kemana-mana sahaja.. Tanpa dia, tak hidup lar HONDA CITY aku :P Ninja ni aku yang jahit sendiri.. Kenapa??? tak percaya??? Kalau tak percaya sudahhh... :)

 ninja my best buddy :P

 See!!! Kunci "HONDA CITY" aku :P

Love U Ninja!!!!
(nama aku tu pun aku jahit sendiri tau :P )

Peace2 kacang peas :)

Wednesday, 14 December 2011

Bihun sup sedap lagi...

Akhirnya, betul jugak tekaan aku. Makcik kantin buat bihun sup for tea time yuhuuu!!!! publish sikit gambar kat sini :) Memang marvelous la makcik ;)

Peace2 kacang peas :)

Lapar (-_-')..

hujan2 nie mula la perut lapar.. nasib baik ada stok gula-gula.. terpaksa telan dulu.. kena tunggu tea time la gamaknyer kalau nak makan (-_-')..

p/s : makcik kantin masak ape ye harini?? kalau bihun sup pun sodap jugak :)

Peace2 kacang peas :)

Breakfast..

Aku singgah 7 Eleven sebelum pergi kerja, nak cari roti untuk sarapan. Lepas tu aku ternampak Waffles Gardenia.. Tengok macam sedap jer, aku pun beli.. Rasa boleh tahan  :) Actually Waffles nie ada macam2 perisa, banana, blueberry and etc, tapi aku pilih Classic Cinnamon. Sedap tau!!

1 Paket ada 2 keping..
Cukup untuk breakfast and minum petang :)

pekena sekali dengan teh o panas.
Memang sodap la plak kan :P


Peace2 kacang peas :)

.:Housekeeping:.

Pagi nie aku masuk kerja pukul 7, so lepas selesai print report semua, memang free lar sampai pkul 9 kan :)
entah hantu apa yang masuk kat badan aku nie, terus jadi terajin pulak nak kemas drawer aku..
Sekali bukak, naaaahhhh haaaiii!!! bersepah2, sarang tikus pun tak macam nie!! punye la pemalas aku nak kemas, main sumbat2, campak2 jer pasal busy sejak kebelakangan nie kan.. kerja banyak giler..

(SEBELUM)
 See!!! Khazanah dan harta karun dalam drawer aku
Aku pun tak tau ape benda aku simpan dalam ni... :)

 (SELEPAS)
Tengok2, bersih kan.. baru sejuk mata memandang..
siap ada perfume lagi, hehe... tapi tak pakai pun, aku pun tak ingat bila aku sumbat dalam tu..

 Dekat ofis nie, aku diamanahkan jaga stationary..
So, memang heaven la kan, hari2 tukar2 pen :)

 bekas nie comel kan!! aku buat letak staples..

 aku jugak kena buat dan simpan minute meeting.
sebab department aku hari2 buat meeting & briefing..

nie la bekas comel yang selalu menemani aku,
kalau dia takde, memang bersepah2 lar barang2 aku
atas meja...


p/s: baru semangat sikit nak buat kerja

Peace2 kacang peas :)